Monday, May 23, 2022

”Orașul distrus” văzut de profesorul Sorin Vasilescu

 


Am avut parte de un regal al discursurilor despre orașul București cu ocazia ediției aniversare cu numărul 10 a întâlnirilor SP!C. Un concept care nu mai trebuie przentat membrilor acestui grup select din domeniul academiei și elitelor profesionale, și care se ocupă cu întalnirea și poate ciocnirea ideilor într-un cadru exemplar, de această dată la Workspace Studio în clădirea Sky Tower etajul 18, cea mai înaltă construcție din capitală.


De la această înălțime am admirat ”câmpul de bătălie” pe care forțele constructive și distructive din oraș se înfruntă, ghidați de viziunea și experiența personală relatată de Prof. Dr. Arhitect Sorin Vasilescu, o somitate a culturii românești care a avut bunăvoința să ne fie gazdă.



Într-o atmosferă de prietenie și desfătare intelectuală, am avut, noi cei din audiență, bucuria să ne întâlnim cu erudiția personificată. Și mai mult, norocul de a ni se prezenta ”Soarta orașului” în care locuim, cu detalii prinse de camera domnului profesor în vremuri în care actul de imortalizare a distrugerii patrimoniului cultural al țării noastre era o mare dovadă de curaj, pentru că era văzut ca o infracțiune de puterea totalitară comunistă.

Dealtfel domnul profesor Sorin Vasilescu este un specialist de marcă în studiul totalitarismului manifestat în arhitectură, lucrările sale Arhitectura germaniei naziste, Arhitectura rusiei staliniste și Arhitectura italiei fasciste fiind referințe absolute pentru acest subiect.


Sursa foto: https://www.uar-bna.ro/2016/proiecte/167/ 

Iată un testimonial al doamnei Oana Vișoiu, participant la discuții, despre experiența acestei discuții cu caracter unic:


”In cadrul seminariilor organizate de arhitectele doctorande Iulia Toader si Monica Frangulea si Fundatia Juxta ( promotoare si susținătoare a artistilor români din țară și străinătate), Prof. Dr. Arh. Sorin Vasilescu a tinut un seminar superb despre demolările masive ale monumentelor istorice și bisericilor din București în perioada comunistă cât și despre demolările și evacuările forțate pentru a creea  Casa Poporului ( Palatul Parlamentului astăzi) cât și proiectul urban din jurul ei. 

 Mii de oameni, printre care si domnul profesor, au asistat neputincioși cum munca de o viață a străbunilor lor a devenit țărână! 

 Dânsul și-a riscat libertatea și poziția sociala documentând unele din aceste demolări. 

 A fost unul din cele mai interesante si triste seminarii la care am participat eu legat de istoria Bucureștiului prezentat însă atât de frumos cu un umor intelectual si fin al d-nului Profesor încât pot spune ca ‘un ochi plângea și unul râdea’!”

 Oana Vișoiu- iubitor de arta și frumos

29 Aprilie 2022- București România

Iată prin amabilitatea doamnei Oana Vișoiu un mic extras din prelegerea despre soarta

 capitalei:  https://www.youtube.com/watch?v=DTQ3F4Rgc34&feature=share 





Imagini rarisime din colecția domnului profesor au fost puse față în față cu un public avid de adevăr, cu argumentarea limpede și elegantă  a autorului pentru cauza înaltă a apărării moștenirii culturale naționale.

Sperăm să reușim să ne reîntâlnim cu domnul profesor în calitate de gazdă a întâlnirilor SP!C, poate cu teme legate de arhitectura totalitară și, de ce nu, despre totalitarismul globalizării, o temă care s-a întrezărit în mijlocul discuțiilor referitoare la arhitectura contemporană.

O seară minunată, petrecută cu bucurie și cu un pahar de vin oferit de Domeniile Blaga, între prieteni adunați să cugete și să cunoască, să aibă curaj și voință, pentru ca diseminarea despre valorile naționale să fie vie, neîntreruptă și autentică.















No comments:

Post a Comment

ARCHITECTURA UNIVERSALIS

  A șaisprezecea ediție a colocviilor SP!C - Studio de Povești și Idei Constructive - a avut loc la data de 9 iunie 2023 pe o temă deloc ușo...