Tuesday, March 15, 2022

SP!C9 - ”foarte departe de lumea dezlănțuită”

Mulțumiri din suflet tuturor acelora care ați fost alături de noi la prezentarea de la Muzeul de Artă Recentă, a artistului fotograf Cornel Lazia. Sperăm că a fost o ocazie pe care ne-o vom aduce aminte cu plăcere, o seară în care prietenia, pacea, cultura, poveștile despre artă și ideile constructive au alcătuit cheia în care s-a desfășurat SP!C9 – Urban Canvas.


In numele organizatorilor Workspace Studio (www.workspaces.ro ) și Fundația Juxta ( www.juxta.ro ) și a sponsorilor Domeniile Blaga ( www.domeniileblaga.ro ) și Renaissance Art Gallery (www.renaissance-artgallery.com ) vă doresc o primăvară minunată în care întunericul să se risipească întru lumină și omenie.



A fost o onoare prezența unor personalități de marcă ale culturii românești la ediția a 9-a a cercurilor socratice/ colocviilor SP!C: Prof. Dr. Augustin Ioan si Prof. Dr. Sorin Vasilescu de la UAUIM Bucuresti. 



Începută ca o inițiativă punctuală, cu scopul de a reuni specialiști de primă mână în domenii esențiale pentru cultura vizuală, SP!C  adevenit repede un prilej de schimb de idei și de socializare așteptat de noi toți în fiecare lună, într- o periaodă dominată de așa-zisa distanțare socială/fizică.

”Acronimul SP!C este o prescurtare a conceptului devoltat împreună cu Workspace Studio : Studio de Povești si Idei Constructive. Poveștile fotografului de elită care a afost gazda editiei 9 ne-au purtat în lumi depărtate, atât fizic, cât și ca lumi imaginare, distincte si uneori intangibile, lumile interioare ale ficărui receptor de fotografie de artă. Căutând un sens în fotografia de azi, am reușit să înțelegem motivațiile unui artist, dar si felul in care această artă relativ nouă e potențată de tehnologie si de globalizare, rămânând în același timp atât de intimă în esență.” - Arh. Iulia Toader

Întrebările la care Cornel Lazia a răspuns au venit din rândul unui public variat, arhitecti, academia, diplomati si dezvoltatori imobiliari, specialiști în finanțe si artă. Iată întrebările pe care le redăm aici si care sperăm să fi găsit răspuns si poate chiar să fi sădit idei constructive:

1.     Este fotografia o artăazi? Cum ați defini arta fotografiei?

2.     Materialul picturii, sculpturii, muzicii sunt resoectiv culorile, formele, undele sonore. Care este materialul fotografie? (Lumina?)

3.     Vorbind de etică, este oare etic demersul fotografiei de a păstra prizonier/captiv pentru (poate)eternitate un moment, o clipă, care (poate) ar trebui să zboare :)

4.     Care este timpul fotografiei?

5.     Am întrebat o galerie londoneză despre o fotografie a fotografului meu preferat, Nadav Kander, și prețul pentru ea era cam 10.000 de lire. De ce sunt unele fotografii atât de scumpe? Care este cea mai scumpă fotografie?

6.     Este fotografia de artă un lux? Un capriciu? Într- o eră în care oricine poate fotografia, cum se mai justifică încadrarea fotografiei ca artă?

7.     Fotografiile celebre sau promovate fac parte din cultura vizuala. Ne definesc ele ca și civilizatie? Sau sunt un fel de left-over birocratic al istoriei?

8.     Cum ați motiva impulsul de a fotografia?

9.     Între a fotografia un portret sau o clădire, care este un demers mai dificil?

10.  Cum găsiti ideea de selfie? Are vreun selfie șanse sa fie o fotografie de artă?

11.  De ce fotografiem? De ce fotografiați?

12.  Care este cea mai bună/frumoasă fotografie din lume?

13.  Care este cea mai bună/frumoasă clădire din lume, după Dvs?

14.  Exista ceva ce v-ați dorit să fotografiati și nu ați reușit?

Concluzia întâlnirii noastre a fost că până la urmă fotografia a devenit un demers de artă dedicată elitelor culturale, care însă are capacitatea de a crea sensuri noi în cultura vizuală, atât în privat, cât și public. Proiectele care au la bază fotografia pe care Cornel Lazia ni le-a impus atenției au o viață în sine și pot crea mutații în atitudinea socială cu privire la istorie, timp, responsabilitate și speranță.


Mulțumim organizatorului întâlnirilor SP!C, Workspace Studio, care prin entuziasmul și suportul efectiv al fiecărei întâlniri de până acum, ne-a convins să credem în  ceea ce uneori uităm, în comunitate ( de idei și fapte) , în curiozitate și dorință de cunoaștere, într-un mediu înconjurător care să ne facă să prosperăm, la muncă și acasă.

Mulțumim Deasemenea galeriei Renaissance Art pentru promovarea cu success a artei românești și a conceptului SP!C, producătorului de vinuri Domeniile Blaga pentru licoarea care ne ajută să ne spunem adevărurile  mai pe-nțelesul tuturor, in vino veritas, și nu în ultimul rând gazdei noastre pentru această ediție, Muzeul de Artă Recentă, care a primit cu căldură prima întâlnire SP!C care se desfășoară într-un loc public.

Această întâlnire SP!C se desfășoară sub patronajul fundației culturale Juxta, co-organizatorul acestui eveniment, o organizație non profit dedicată promovării valorilor emergente și feminine în artă și design. Credem că arta joacă un rol major în bunăstarea personală și colectivă, iar puținii privilegiați care pot crea artă relevantă trebuiesc susținuți de puținii privilegiați care pot fi relevanți pentru societate prin contribuția lor caritabilă. Ne dorim să fim  aceia care recunosc, admiră și promovează valoarea artistică autențică, elitele artistice de azi si de mâine. Doresc să adaug în final că artistul Cornel Lazia – gazda SP!C9 – este promovat de Fundația Juxta prin programul Wonder/Artist 2022 pentru artă emergentă relevantă; vă invităm să îl contactați pentru comenzi sau achiziții de artă.



Cu speranță,

 

Echipa SP!C


No comments:

Post a Comment

ARCHITECTURA UNIVERSALIS

  A șaisprezecea ediție a colocviilor SP!C - Studio de Povești și Idei Constructive - a avut loc la data de 9 iunie 2023 pe o temă deloc ușo...