SP!C13 - Pe data de 10 februarie am avut enorma plăcere de a o avea invitată pe doamna conferențiar Corina Ilin de la Universitatea Vest din Timișoara, într-o întâlnire calsică SP!C la înălțime, admirând ca introducere un apus superb peste orașul București.
Subiectul adus în discuție a fost astetptat de comunitatea noastră foarte interesată de reziliență, de well-being și de calitatea timpului ce ne-a fost dăruit ca locuitori ai acestei lumi.
Doamna Corina Ilin ne-a prezentat câteva studii care stau la baza unor concluzii interesante legate de felul în care ne putem evalua și de ce nu îmbunătăși acest timp. Viața noastră se pare că este influențată ca durată de factori interesanți cum ar fi calitatea relațiilor la mijlocul ei și capacitatea de exprimare a emoțiilor.
Am ascultat cu multă plăcerea această prezentare minunată, de înaltă ținută academică, plină de informații utile și actualizată în așa fel încât să putem aplica informațiile pe traseul nostru personal și profesional. Toată această seara a fost gândită ca un dialog dar am fost atenți la impresionanta revărsare de date din cele trei studii prezentate.
Discuția fianală la dinner a fost dominată de întrebările noastre adresate doamnei conferențiar Corina Ilin, care a răspuns cu căldură și amabilitate tuturor, Putem spune că vom reține această ediție ca fiind cea mai dezbătută de până acum, bineînțeles pentru că subiectul incită nu numai întrebări de natură personală, ci și întrebări cu un mare grad de reprezentare și generalitate:
1. De ce am vrea să trăim mai mult decât media dacă ultima parte a vieții este cea mai neofertantă😁
2. Cum să discut cu copilul nostru despre finalitatea vieții. ( Evităm subiectul sau detaliem?).
3. Mi-a plăcut foarte mult prezentarea Dvs de data trecută, se poate să ne spuneți impactul environmentului ca vizualitate in longevitate? Adică frumusețea mediului înconjurător ne poate face să ne prelungim viața? Există cerecetări?
4. Recent am avut experiențe cu persoane in vîrstă instituționalizate de două categorii, unii sănătosi mental si altii cu probleme psihice de diverse naturi. Cei cu probleme de natură psihică (minore) aveau o poftă de viață mai mare evidentă ( participare in conversatii si activități, deschidere pentru nou, etc). Oare este la o vârstă înaintată e psihicul propriul nostrum dusman?
5. De ce le e oamenilor frică de moarte dacă este ceva atît de natural. Este longevitatea un deziderat sau o pacoste?
6. ”Un fluture trăieste câteva zile dar are tot timpul necesar.” Ne dorim să fim longevivi si uităm importanța clipei. Care este importanța longevității de fapt? Auzim oameni care cu mândrie spun ”Mama mea a trait 97 de ani”. Este o competiție?
7. Este longevitatea oare o problemă socială? Cum vedeți răspunsurile la aceasta? Putem fi educați pentru longevitate?
8. Este populatia mai longevivă în mediul intelectual sau nu? Există studii care leagă longevitatea de nivelul de educație?
Cu bucurie am aflat că într-adevăr în mediul intelectual speranța de viață este mai mare, așa că avem încă o motivație pentru a ne continua învățarea pe toată durata vieții, indiferent de domeniul cultural pe care îl alegem.
Asteptăm cu drag să o revedem pe doamna conferențiar Corina Ilin la dumneaei acasă, ne dorim și vom reuși să facem o vizită la Timișoara, capitală culturală europeană în 2023.
Mulțumim sponsorului nostru Domeniile Blaga pentru vinul deosebit pe care l-am savurat cu toții la această întâlnire cu gândul bineânțeles la acea calitate a licorii care o face cu atât mai bună cu cât este mai veche.
Desemenea mulțumim sponsorului și gazdei noastre Workspace Studio, dealer acreditat pentru produsele MillerKnoll în România.
No comments:
Post a Comment