Aceasta a fost invitația la care au răspuns pe data de 3 decembrie un număr restrâns de invitați selectați pe criteriul interesului pentru zona dezvoltării și îmbunătățirii spațiilor de birouri în orașul nostru. Întâlnirea a avut loc la Workspace Studio în Sky Tower București și a fost susținută de interesul oaspeților nostri pentru subiectul prezentat de doamna conferențiar universitar Corina Ilin de la Universitatea Vest Timișoara.
Credem că o întâlnire între mediul academic preocupat de cercetare și cei implicați direct decizional în dezvoltarea marilor proiecte este esențială pentru acel oraș al prosperității pe care îl visăm, mai ales acum în luna Sărbătorilor de iarnă. Prosperitatea este o urmare firescă a muncii eficiente și dedicate, care pentru a-și atinge realul potențial are nevoie de spații de desfășurare prietenoase și primitoare. Cum putem realiza aceasta, noi ca arhitecți, noi ca dezvoltatori, noi ca utilizatori ai spațiilor respective dedicate muncii?
Doamna conferențiar universitar a răspuns cu amabilitate întrbărilor din public, cu informații și noutăți care sunt rezultatul anilor de cercetare la nivel internațional, informații de care trebuie să țină cont oricine este interesat de succesul afacerii lui. Iată ce i-a interesat să afle pe participanții la SP!C8:
1.Credeți că munca acasă din punct de
vedere a psihologului poate fi mai productive? Absența colegilor este un plus
sau un minus?
2.De ce mai vorbim încă la modul
general de muncă? Ar trebui să existe o diferențiere între producție și
creație? Nu pot fi tratate împreună.
3. Do you (all) ever feel like a
machine?
4. Este creativitatea un talent sau o
aptitudine dobândită?
5. Cum stimulăm creativitatea?
6. Pot fi emoțiile ”proiectate” ca niste
obiecte de design?
7. Credeți că repetiția este
eliberatoare, sau plictisitoare?
8. Ce experiențe alterează percepția
timpului?
9. De ce vorbim mai ușor on-line? Sau
vorbim mai lejer on line sau față în față?
10. Este oare viitorul o idee romantică
sau super-tehnologizată? Este oare natura la interior sau la exterior?
11. În
acest context de mutații ale conceptelor, când ”cloud” nu ne mai duce cu
gândul la cer ci mai degrabă la date, oare omul se mai poate simți confortabil
și în siguranță? Cum putem ântări sentimental de siguranță (psihică) la locul
de muncă? Este un open space correct sau nu pentru conceptul de siguranță?
12. Wellbeing ul este un concept care de ceva timp a devenit un standard in spatiile de munca. Intrebarea este, cum poate influenta contextul workspace/wellbeing in noua realitate Covid. Cum atragem oamenii inapoi catre spatiile de munca?
13. Majoritatea oamenilor lucreaza hibrid (online si la birou in diverse proportii). Este layoutul ultimilor ani satisfacator in noua realitate?
Răspunsurile domnei Corina Ilin pentru invitați au pornit discuții aprinse în interpretarea concluziilor uneori dure legate de ineficiența co-working și de imposibilitatea revenirii la vechile pattern-uri de program de muncă cu probabilitatea unui nou stil de viață hibrid determinat de varii activități cu unprogram mereu în negociere, la birou versus acasă.
No comments:
Post a Comment