Tuesday, November 16, 2021

SP!C7 - Unde se întâlnesc arhitectura și filosofia?


A fost o deosebită plăcere ca în data de 5 noiembrie (o frumoasă după-amiază de toamnă pe care o putem intui din fotografiile minunate trimise o parte de doamna Oana Visoiu, profesionistă în domeniul finanțelor dar și în cel al artei) să îl avem gazdă pe profesorul Augustin Ioan de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București.

A fost întâlnirea cu numărul șapte, SP!C7, găzduită ca de obicei de Workspace Studio, la înălțime, mai exact la etajul 18 de unde am admirat un oraș întreg pradă toamnei, într-un decor contemporan high-end.


Tema conversației a fost ”Arhitectura ca (re)întemeiere a lumii” și de fapt o pledoarie pentru legătura organică între arhitectură și filosofie, spiritualitate, legătură care ne-a fost introdusă cu tact de gazda noastră, în așa fel încât am uitat pentru vreo două ore de problemele arzătoare la ordinea zilei, și ne-am lăsat purtați pe nesimțite într-o lume a ideilor despre care, finalmente, ne-am dat seama că se materializează în facere, construire, în feluritele feluri în care umanitatea modifică lumea dată.

Am servit cu mare plăcere vinul alb dulce de la Domeniile Blaga, făcut din ultimii struguri stafidiți de la Dealu Mare, și am răsfoit paginile cărții ”Bucureștii.Lumea” a lui Augustin Ioan, cu șoapta toamnei la ureche.


Discuțiile au avut ca punct de plecare materialul publicat anterior pe blogul SP!C, dar tema a deschis ochii celor care și-au amintit titlul ediției 2021-2022 ”Civitas Viget” - Orașul înfloritor, cu o concluzie diferită pentru fiecare. A mea personală, că prosperitatea care nu înțelege bogăția spirituală pe care s-a fondat, nu are sorți de reziliență.

Foto Iulia Toader - Al Wasl Pavillion at EXPO 2020 Dubai

Întrebări din audiență la care domnul profesor Augustin Ioan a avut bună-voința să răspundă aufost:

Este conceptul de "nou" încă relevant? Sau conceptul de "modern"?

Există limite ale identității?

Alegem arta și arhitectura în funcție de propria noastră filosofie, sau arta/arhitectura ne alege pe noi?

Should we as designers slow down or speed up? Poate este o intrebare interesantă și în contextul construcțiilor și creației de arhitectură, nu numai în cel al economiei globale.

Când a fost ultima dată când cineva v-a făcut să vă răzgândiți ?

Pentru ce utopie optați? Pentru care ideal ați milita?

Este consensul plictisitor în arhitectură? Vrem o imagine variată sau unitară?

Vedeți creativitatea ca pe un talent sau ca o aptitudine dobândită?

Oare gândim în limba noastră sau în imagini?



O idee de mare frumusețe pe care domnul arhitect a expus-o este că ”la originea arhitecturii se află descoperirea problemei morții.” Deasemenea în loc de concluzie a serii putem reda afirmația Indrei Kagis McEwen expusă de domnul profesor, și anume că de fapt Originea filosofiei este în arhitectură. Surprinzător, dar argumentat, acest enunț ne va da de gândit ( și de citit) până să îi atingem adevăratele sensuri, cele care sunt semințe de salturi ale civilizațiilor.


Sperăm să rămână o amintire plăcută în sufletele tuturor această frumoasă deschidere de sezon și să reușim să ne revedem sănătoși și plini de vitalitate la o nouă sesiune de înfruntări de idei.



Ne-au fost alături cîțiva ”muguri” de arhitecți, care se pregătesc pentru admiterea la facultate cu fostul meu coleg arhitectul Dragoș Olt-Constantinescu. Te așteptăm Dragoș la următoarea întâlnire.



 O imagine de final cu doamnele prezente, care pentru o clipă s-au ”demascat”, pentru o fotografie cu o lucrare din ultima colecție ”Deconstructed & Fluid”, păunul în culorile curcubeului intitulat Imbroglio.

Sperăm că această lucrare va purta noroc sezonului nou SP!C. Următoarea întâlnire va fi pe 3 decembrie, cu doamna conferențiar Corina Ilin care va aborda subiectul psihologiei locului de muncă. pentru că nu putem avea orașe înfloritoare fără ”beautiful healthy minds”.

Cu bine,

Iulia

No comments:

Post a Comment

ARCHITECTURA UNIVERSALIS

  A șaisprezecea ediție a colocviilor SP!C - Studio de Povești și Idei Constructive - a avut loc la data de 9 iunie 2023 pe o temă deloc ușo...