Thursday, May 27, 2021

SP!C6 - ARHI-LOGIE și PSIHO-TEC(X)TURĂ

 


Ultima întâlnire SP!C din acest an a fost și cea cu durata cea mai lungă din întregul sezon. Pe parcursul a două ore și jumătate doamna conferențiar doctor Corina Ilin de la Universitatea Vest Timișoara a întrodus participanților (fizici și conectați on-line) lumea foarte provocatoare a psihologiei environmentale. Doamna conferențiar este unicul specialist din România pentru această disciplină. 



Doamna Conferențiar Doctor Corina Ilin - UVT

”Urbanismul modern, urmare a revoluției industriale, respinge afectiv concepțiile tradiționale asupra orașului, recurgând la utopie.”

”Sentimentele, gândurile și credințele rezidenților privind ce este propria lor comunitate, , încrederea în viitorul ei, siguranța sau nesiguranța resimțită, atașamentul față de cartierul lor, toate acestea sunt orașul însuși.”

(Corina Ilin, Orașul. Studii de psihologie environmentală, Iași, Institutul European, 2010)

Moderatoarea întâlnirii - Arh. Monica Frangulea

Invitația la eveniment a fost concepută pornind de la o fotografie a celebrului fotograf român Cornel Lazia, în care este redat proiectul din New York al unui alt artist. Este vorba de proiectul InsideOut (https://www.insideoutproject.net/en/ ) al artistului JR, în care expresiile oamenilor din comunități diferite sunt fotografiate și expuse public, la scară supradimensionată, secvențial, pe fațadele clădirilor și pe alte obiecte urbane. Artă prin ochii artei.


Cornel Lazia este invitatul nostru la acest eveniment: ” Pe acoperișuri toate sunetele se contopesc într-o tonalitate anume, care-mi place să cred că dă orașului o semnătură auditivă ce devine relativ emblematică pentru oraș în sine.” - spune artistul într-un interviu pentru Cultartes. 


Astfel, am fost provocați să vedem mediul construit prin ochii unui psiholog renumit și prin lentilele fotografice ale unui mare artist.




Ceea ce am aflat a fost diferit de ceea ce ne așteptam pentru mulți dintre noi. Printre informații, a fost aceea care a justificat X-ul introdus în titlu ca o surpriză, și anume că psihologia este conteXtuală, că este o știință care uneori a colaborat, alteori a antagonizat cu arhitectura, că poate ar fi vital ca în școala de arhitectură să se poată studia psihologie environmentală, că un astfel de curs ar ajuta studenții să înțeleagă percepția societății asupra operelor lor prin prisma experiențelor anterioare.


S-a răspuns și la întrebări, cu o eleganță care a depășit caracterul de novice al multora dintre oaspeți raportat la acest domeniu:

Cum se manifestă în plan psihologic frumusețea unui loc?

Exista oare persoane dependente de calitatile arhitecturale ale locului asa cum sunt unele meteo-dependente?

Ar fi posibila o filozofie a relatiei intre om si mediul urban?

Ce este psihologia? Cum ne poate ajuta sa identificam spatiile oportune pentru fiecare dintre noi?

Care este culoarea cea mai potrivita spatiilor de lucru pentru white-collars?

Ar fi interesant sa se studieze psihologia in scoala de arhitectura. Cu ce anume din acest vast domeniu ati incepe un asemenea curs?

Ce ar trebui sa citim pentru a afla mai multe despre psihologia environmentala?

Am petrecut o seară de neuitat în prezența invitaților noștri, arhitecți, dezvoltatori, economiști, avocați, dar și în compania digitală a studenților doctoranzi de la SDA-UAUIM și de la cursurile post-universitare SNSPA - Smart Cities.

Acest sezon s-a încheiat cu idei interesante, dezbătute de oameni interesanți, implicați în schimbările spre mai bine pe care ni le dorim.


Mulțumim Doamnei Conferențiar Doctor Corina Ilin și sperăm să o avem printre noi și în sesiunea de anul următor cu tema Healthy Cities.

Architectura Manet.


Fotografiile din desfășurarea evenimentului, prin amabilitatea fotofrafului Cornel Lazia.

Mulțumim tuturor invitaților noștri pentru susținerea proiectului nostru SP!C și programam deja întâlnirile pentru sezonul viitor.

Organizatori SP!C 2020-2021 ARCHITECTURA MANET

Arh. Delia Didea - WORKSPACE STUDIO
Drd. Arh. Monica Frangulea - SDA, UAUIM
Drd. Arh. Iulia Toader - LUXIANA COLLECTION for WORKSPACE STUDIO

No comments:

Post a Comment

ARCHITECTURA UNIVERSALIS

  A șaisprezecea ediție a colocviilor SP!C - Studio de Povești și Idei Constructive - a avut loc la data de 9 iunie 2023 pe o temă deloc ușo...